To top
3 apr.

Consumul de proteine în exces, pericol pentru sănătate

proteine
Deși proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, un consum excesiv poate duce la probleme digestive, stres asupra rinichilor și creșterea riscului de afecțiuni cronice. De aceea, este important să recunoști semnele consumului excesiv de proteine și să ajustezi dieta pentru a menține un echilibru nutritiv adecvat.

Senzația constantă de sete

Atunci când consumi prea multe proteine, rinichii tăi trebuie să depună un efort suplimentar pentru a le elimina prin urină, astfel că vei simți o sete intensă. Acest proces duce la eliminarea unor cantități semnificative de sodiu, potasiu și de magneziu, elemente esențiale pentru echilibrul organismului. Pentru a înlocui aceste vitamine și minerale pierdute, este recomandat să consumi mai multe fructe, legume și cereale integrale.

Probleme cu stomacul

Consumul excesiv de proteine poate determina apariția constipației sau, la polul opus, a diareei. Atunci când excluzi cerealele integrale, fructele și legumele din alimentație, surse importante de fibre, există riscul să te confrunți cu aceste două probleme. Dietele bogate în proteine pot afecta flora intestinală, deoarece organismul nu primește suficiente prebiotice, un tip de fibre care contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice. Pentru a combate constipația, poți include în regimul alimentar mere, banane, sparanghel, ovăz sau usturoi.

Stare de spirit instabilă

Ai observat că treci des de la o stare la alta? Acest lucru poate fi cauzat de o dietă bazată pe proteine, dar cu un conținut scăzut de carbohidrați, inclusiv sursele prebiotice. Acestea pot avea un impact negativ asupra stării tale de spirit pe termen lung. O alimentație săracă în elemente nutritive esențiale organismului poate crește șansele apariției depresiei sau a anxietății. Alimentele bogate în carbohidrați ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier, un neurotransmițător responsabil pentru starea de bine. Poți opta pentru carbohidrații cu absorbție lentă, cum ar fi cartofii dulci, orezul brun, merele, piersicile, perele sau fructele de pădure.

Citește întreg articolul pe Canal33.ro

Simona Stanoi
No Comments

Leave a reply