To top
23 iul.

Așa ai un antrenament reușit la sală

Știm cu toții cât de benefic este mersul la sală, atât pentru sănătatea organismului nostru, cât și pentru un tonus psihic bun. Din prea mult entuziasm, mai ales atunci când abia ne-am apucat  să facem sport, e posibil să ne punem mai mult bețe în roate decât să obținem rezultatele la care visăm. Ce trebuie să facem la sală pentru a ne bucura de un antrenament corect aflăm de la Cristina Cîrstea, personal trainer la  Fit4You Clinique.

Ce înseamnă un antrenament corect?

Din punctul meu de vedere, un antrenament corect înseamnă, în primul rând, executarea exercițiilor în așa fel încât presiunea să fie pusă pe grupa musculară pe care vrem să o lucrăm, ci nu pe articulații. Expirația este întotdeauna importantă – aceasta trebuie să fie făcută pe efort, iar exercițiile trebuie să fie atent supravegheate de un antrenor. De asemenea, un alt factor de care trebuie să ținem cont constă în alegerea greutăților potrivite folosite în cadrul antrementului. O greșeală pe care am întâlnit-o des în rândul clienților dornici de o schimbare drastică este ignorarea perioadei de recuperare și exagerarea antrenamentelor. Din acest motiv spun că este bine ca întotdeauna să îți asculți corpul, care este foarte inteligent, complex și în permanență îți va da semnale când ceva nu este în regulă.

De câte ori pe săptămână e indicat să venim la sală la început și de câte ori după ce am căpătat experiență?

La început este indicat sa începem cu 3 antrenamente pe săptămână, antrenamente ușoare, astfel încât să introducem corpul și organismul într-un nou ritm. Pe parcurs, putem ajunge la 5 antrenamente săptămânale unde, bineînțeles, vom crește și intensitatea exercițiilor, când vom începe să lucrăm în serii mai lungi, cu pauze mai puține.

Este indicat să facem antrenament până ajungem în punctul de a avea febră musculară?

Da, este ok să ne antrenăm până în acest punct deoarece febra musculară reprezintă un răspuns normal la un efort neobișnuit si este o parte a procesului de adaptare care duce la o mai mare rezistență și forță pe măsură ce mușchii se refac și revin la conformația normală. Cu cât ne antrenăm mai des, cu atât mușchii se obișnuiesc cu un astfel de efort și ajungem să nu mai resimțim această durere după fiecare antrenament. De aceea, este important să alternăm exercițiile și să creștem intensitatea în timp.

Ce trebuie să facem când vrem să slăbim?

În primul rand, cand vrem să scădem în greutate trebuie să ne punem un target, un obiectiv pe care sa îl urmărim până la capăt. Sfatul pe care îl dau clienților mei și oricine mă întreabă în online este să uite de dietă. Dietele sunt foarte lăudate și considerate ca fiind cel mai bun mijloc de a slăbi. Dietele pe termen lung nu sunt o soluție, nu veți face decât să slăbiți nesănătos, corpul va crea niște rezerve de grăsime din care să își ia energia, iar după ce veți reveni la obiceiurile de zi cu zi vor reveni și kilogramele. Așadar, renunțați la alimentele nesănătoase, prăjeli, sucuri și la excesul de zahăr și faceți sport, mult sport!

Este periculos sau nu slăbitul rapid?

Slăbirea bruscă este extrem de periculoasă, deoarece dietele drastice privează organismul de nutrienți esențiali și de vitamine, lăsând semne vizibile asupra aspectului fizic, dar mai ales asupra sănătății. Nu sunt de acord cu aceste diete și nu le încurajez sub nicio formă. Cine își propune să slăbească un număr considerabil de kilograme trebuie să se înarmeze cu multă răbdare și cu ambiție! Slăbirea bruscă, fără sport, cauzează lăsarea pielii și pierderea elasticității.

Ce alimente recomanzi, care nu îngrașă și de ce combinații alimentare ar trebui să ne ferim?

Alimentele pe care le recomand si care nu îngrașă foarte tare sunt cele care au în proporție de 80-90% apă. Ideea este că orice aliment îngrașă, importantă este cantitatea pe care o consumăm. Eu făcând sport de performanță mulți ani îmi este foarte greu să îi dau organismului doar mâncare ușoară deoarece el este cel care îmi cere ce sa ii dau. Oamenii trebuie sa înțeleagă că organismul este foarte inteligent si întotdeauna ne va anunța când îi lipsește ceva, de aici vin și poftele de dulce, sărat, acru ș.a.m.d. Pe timp de vară recomand consumul ridicat de pepene, fiind pe bază de apă, dă senzația de saturație, dar doar pentru o perioadă scurtă, cert este că poți consuma fără să te îngrași. Alimentele cu un număr mic de calorii ar fi: castraveți, conopidă, salată, țelină, roșii, broccoli, grepfrut și multe altele, dar repet nu sunt medic nutriționist și prefer să las pe cineva specializat să își dea cu părerea aici. Încurajez oamenii care își doresc să scadă în greutate să consulte înainte de orice un medic specialist pentru a afla cauza problemei.

După ce perioadă încep să apară primele rezultate din momentul în care ne apucăm de sală și de mâncat sănătos?

Primele rezultate sunt întotdeauna cele mai rapide, depinde și despre ce fel de rezultate vorbim. Dacă ne referim la slăbit, atunci primele rezultate vor fi rapide, iar dacă este vorba despre creștere musculară, atunci avem nevoie de ceva mai multă răbdare. Contează foarte mult și motivația și ambiția cu care pornim pe acest drum, vârsta pe care o avem, căci, odată cu vârsta, și metabolismul încetinește, drept pentru care arderile sunt mai lente.

Cristina Cîrstea, personal trainer Fit4You Clinique Dorobanți

 

Simona Stanoi
No Comments

Leave a reply