To top
3 apr.

Vapingul, factor de risc în insuficiența cardiacă?

vapingul

Deși se considera că vapingul ar putea fi o alternativă mai sigură decât țigările clasice, care conțin tutun, studiile recente au asociat utilizarea țigărilor electronice cu un risc crescut de boli pulmonare, astm, deteriorarea vaselor de sânge și afecțiuni cardiace, în special la cei cu afecțiuni de sănătate preexistente.

Un studiu extins condus de MedStar Health din Baltimore a arătat că utilizatorii de țigări electronice ar putea avea cu 19% mai multe șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă în comparație cu cei care nu au folosit niciodată astfel de dispozitive.

„Tot mai multe studii leagă țigările electronice de efecte nocive și constată că nu ar putea fi la fel de sigure așa cum s-a crezut anterior”, a declarat Yakubu Bene-Alhasan, medic rezident la MedStar Health din Baltimore și autorul principal al studiului.

Diferența pe care am observat-o a fost semnificativă. Merită să luați în considerare consecințele asupra sănătății dumneavoastră, în special în ceea ce privește sănătatea inimii.”

vapingul

Bene-Alhasan și colegii săi au analizat date provenite din sondaje și înregistrări electronice ale sănătății pentru a investiga legătura dintre utilizarea țigărilor electronice și insuficiența cardiacă. Studiul a implicat un total de 175.667 de participanți, cu o vârstă medie de 52 de ani, dintre care 3.242 au dezvoltat insuficiență cardiacă în perioada medie de urmărire de 45 de luni.

S-a constatat că cei care foloseau țigările electronice aveau cu 19% mai multe șanse să dezvolte insuficiență cardiacă decât cei care nu au folosit niciodată astfel de dispozitive, chiar și după ajustarea pentru alți factori de risc ai bolilor de inimă și utilizarea de alcool și tutun.

Această asociere a fost deosebit de semnificativă în rândul celor care au experimentat insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată, care apare atunci când mușchiul inimii devine rigid și nu se umple corespunzător cu sânge între contracții. Acest tip de insuficiență cardiacă a înregistrat o creștere în ultimele decenii, așa că stabilirea factorilor de risc potențiali este importantă pentru sănătatea publică.

Citește întreg articolul pe Canal33.ro

Simona Stanoi
No Comments

Leave a reply