Cu o activitate în domeniul designului vestimentar de peste zece ani, Sabina Georgescu include în creațiile sale materiale neconvenționale și folosește curajos culorile vibrante și contrastele puternice. Pe lângă multă pasiune și multă muncă, această meserie vine la pachet și cu momente mai grele, despre care ne povestește în detaliu chiar ea.
Cum ai caracteriza creațiile tale și ce ne poți spune despre conceptul de sustenabilitate?
Creațiile mele sunt libere, versatile și nonconformiste. Îmi place să îmi acord libertatea să exploreze orice cotlon al imaginației. Merg foarte mult pe ideea de stil personal, concept rezistent la fluctuațiile industriei modei, astfel, indiferent care ar fi ”tendințele” sezonului, stilul este mereu actual. Cred în haine cu personalitate, creative și sustenabile.
Sustenabilitatea joacă un rol foarte important în activitatea mea, dar și în viața personală. În atelier, încă din etapa de alegere a materialelor, sunt atentă la proveniență și compoziție. Calitatea trebuie să primeze, etica este esențială. Investesc foarte mult timp în realizarea de noi structuri și volume textile, de multe ori experimentez cu bucățile de material care rămân după croirea pieselor principale de tipar pentru vopsire, decolorare, brodaj, colaj, etc.
Tind spre „0 waste”, încercând să folosesc și resturile mici de materiale pentru a crea accesorii: huse, cordoane, bentițe, obiecte de decor, jucării, broșe, textile, etc. Posibilitățile sunt infinite, trebuie doar să vrei, să fii curios. Un alt aspect este însuși procesul de creație în urma căruia rezultă piese deosebite, care pot fi purtate în diferite contexte, accesorizate diferit, având versatilitate și longevitate.
De unde îți iei inspirația?
Găsesc inspirație în tot ce mă înconjoară. Uneori, mă inspir inclusiv din propriile stări, din modul cum m-a făcut să mă simt un pasaj citit într-o carte sau conversația cu o persoană. Nu pot să explic exact, însă se face cumva un colaj de experiențe, imagini, frânturi muzicale in mintea mea și se declanșează ideea.
Spre exemplu, cea mai recentă colecție Sabinne, Sense of Wonder. este inspirată de fenomenul continuu prin care valurile mării se lovesc de stâncile falezelor înalte. Apa oceanului erodează structurile naturale masive și aparent ”de neclintit”, se creează noi forme, structurile evoluează natural către altele, organismele se regenerează continuu. Aceste ”structuri infinite”(formațiuni care nu încetează să se dezvolte, să crească, să evolueze) fascinează imaginația. Sense of Wonder este despre explorarea simțului mirării. Energia vitală rezidă în această mirare. Starea de grație este pentru om această eternă curiozitate copilărească. Să ai mereu capacitatea de a te întreba, de a fi curios, de a te mira în fața a ceea ce îți este dat să vezi, să experimentezi, să înveți, să trăiești.
*Echipa de la Sense of Wonder: model: Rebecca Bumputu, outfits Sabinne, make up artist: Ileana Dobrota, foto: Andrei Ivan, video: Marius Tudose, art director: Sabina Georgescu
Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru design?
Pasiunea pentru lucrurile frumoase, atent și migălos lucrate, cu o poveste în spate, m-a urmărit încă de mic copil. Am crescut într-o familie cu mare respect pentru artă, muzică, marii creatori de modă.
Am trăit înconjurată de albume de artă, de viniluri cu muzică din toate genurile și de revistele de modă adunate cu grijă de femeile din familia mea. Așa că orientarea mea către astfel de lucruri a fost firească.
Ulterior, când am început să croiesc, să cos, să gândesc tipare, am descoperit noi piese de puzzle pe care le-am integrat în ceea ce sunt acum.
*credit foto: Iulian Sima
Cum este viața de designer, dincolo de mirajul perceput din exterior, cât de multă muncă e de fapt în spate?
Cum se zice: asta-i viața de artist, o zi vesel….completați voi pe linia punctată. Ai punctat foarte corect: mirajul! Există într-adevăr această preconcepție în rândul majorității că viața unui designer vestimentar este întotdeauna plină de glamour, că ești mereu în compania unor persoane importante, relevante, că te lăfăi în lux, etc. Însă foarte lesne se uită sau nu se dorește a se accepta faptul că acest lucru este greu de obținut și este o muncă în sine. Munca unui designer nu se începe la ora 10 și se termină la 18:00. Sunt zile și nopți în care lucrezi la un concept, faci mii de schițe pe care le rupi sau alegi trei, încerci drapaje diferite, creezi mostrele, apoi fitting, etc. Urmează organizarea sesiunii foto-video unde este cazul să colaborezi cu alte persoane, alți artiști sau creatori de conținut pentru a realiza ceva cu adevărat interesant. Să nu uităm de munca de PR, pentru că reputația se construiește în timp. Prezența la emisiuni, evenimente, prezentări sunt total aspecte ale muncii de designer, unde consumul de energie este enorm și presiunile se adună din toate direcțiile. Evident, relația cu proprii clienți este foarte importantă, pentru că ei sunt susținătorii de facto ai activității creative și fără ei, designerul ar fi doar o formă fără fond.
Care consideri că sunt plusurile, dar și minusurile acestei meserii?
Avantajele sunt multiple, faptul că îți urmezi pasiunea, de exemplu. Dar realizarea ideilor și a visurilor proprii depinde în foarte mare măsură doar de tine, de cât de determinat ești, de cât de rezistent ești pentru că este un domeniu foarte greu. Cercuri închise, uși care nu ți se deschid din prima, dificultăți financiare, nevoia de afirmare este mare și constantă, domeniul creativ este un domeniu în care orgoliile multora le depășesc talentul…Este un domeniu în care nu este suficient să ai o reușită la un moment dat, este tot timpul necesar să fii prezent, să fii căutat, să fii un factor de care se ține seama. Talent există peste tot, însă nu este suficient.
Reziliența, tenacitatea, puterea de a-ți alimenta motivația de a continua, de a crea sunt atribute esențiale. Domeniul creativ nu este pentru cei slăbi de înger și asta nu înseamnă că trebuie să cultivi un tupeu exacerbat, dar este cazul de multă diplomație și rezistență psihică, astfel încât obstacolele să fie depășite cu eleganță și să existe progres, atât pentru tine personal ca designer, cât și pentru domeniu în sine. În momentul în care începi să te expui, imaginea ta este publică, iar tu ar fi bine să ai rezolvate stările care te pot afecta, sau să ai pe cineva care te ajută să le depășești, pentru că nu te va sprijini nimeni, ba vor căuta orice ocazie să te denigreze.
Chiar dacă tot ceea ce îți dorești este să creezi și să lași proiectele tale să vorbească pentru tine, oamenii tot vor căuta omul din spatele mitului, deci riscurile sunt mari și cu cât popularitatea crește, cu atât presiunile sunt mai mari. Desi, totul e uitat atunci cand auzi aplauzele la finalul unei prezentari. Probabil ca pentru mulți a duce un proiect creativ la bun sfârșit constituie o motivație puternică de a continua, cel puțin, în cazul meu, acesta este un aspect important.
Sfatul pentru cititoare pentru a îndrăzni să iasă mai des din zona de confort și pentru a își defini cât mai bine stilul
Să renunțe la frici și la a lua în seamă părerile celorlalți. Să exploreze mai mult tot ce are de oferit această lume, să citească, să investească în ele, să se dezvolte pe toate planurile, pentru că stilul personal se formează în timp, prin decantarea tuturor informațiilor cu care luăm contact, a tuturor experiențelor de viață definitorii și, nu în ultimul rând, al propriei educații. Așa cum spunea Oscar Wilde, ”you can never be overdressed or overeducated!
No Comments