To top
24 iun.

Antreprenoriat de succes cu omul de afaceri Mircea Brânzei

La un moment dat, mulți dintre noi ajungem să cochetăm cu gândul de a avea propriul business. Dacă în primă fază cea mai importantă este ideea pe care o avem, garanția succesului vine cu multă muncă și anumiți pași care trebuie urmați. Mircea Brânzei, CEO & founder Fit4You și Fit4You Delivery, povestește parcursul său profesional și îți dezvăluie rețeta antreprenoriatului de succes, ca apoi tot ceea ce ai de făcut este să te apuci de treabă.

De la visul de a deveni pompier la…cel de antreprenor

Când era mic, era pasionat de matematică – la doar 4 ani învăța tabla înmulțirii singur. În clasa a 4-a preda matematică celorlalți colegi, la liceu a mers la olimpiade, iar în clasa a 10-a a intrat la prima facultate, în Cluj, fiind ferm convins că va ajunge să urmeze și Facultatea de Pompieri, din dorința de a-i ajuta pe ceilalți și de a salva vieți. Dar, câțiva ani mai târziu, lucrurile aveau să ia o cu totul altă întorsătură.

„Nu m-am pregătit pentru Bac, dar pentru că îmi plăcea foarte mult matematica am scris o culegere, prima mea carte. Cu o lună înainte de examenele pentru Facultatea de Pompieri un fost coleg de liceu mi-a povestit că merge la Politehnică, că e de viitor și am zis hai, mă duc și eu. Am învățat și am luat 10 la examene, intrasem la 4 facultăți și mai aveam examene la Facultatea de Pompieri, doar că eu m-am dus la mare și uite așa am rămas la Politehnică, la Facultatea de Automatică și Calculatoare”.

Primul job a fost cel de asistent al Andreei Marin, la „Surprize, surprize”, unde era și dansator în trupa de balet de atunci. „Am avut și o formație, dar ulterior am renunțat pentru că nu aveam talent de niciun fel, nici la cântat, nici la dansat, doar la dansat, dar puțin. Și, când am terminat facultatea, în vara lui 2007, a apărut o oportunitate – reforma pensiilor private. Am fost la un seminar unde n-am înteles nimic, am văzut doar multe cerculețe pe tablă și am înțeles un singur lucru: dacă umplu cerculețele cu oameni o să pot să fac mulți bani și asta am și făcut. Mi-am construit o echipă și primeam bani pentru fiecare contract adus de fiecare om, iar eu mi-am făcut o echipă de 473 de colaboratori și în 4 luni am câștigat aproximativ 60.000 de euro”.

„Educația financiară este importantă”

„Nu știam ce înseamnă să investești la vremea aceea, așa că am cheltuit toți banii – mi-am luat mașină și s-au dus pentru că nu aveam educație financiară. Am continuat în domeniu, dar știam că nu îmi doresc să fiu angajat și am lucrat fără salariu, eram doar agent, singurul care a ajuns pe poziție de manager.

Am continuat să lucrez în asigurări și cea mai importantă lecție a fost că am nevoie de educație financiară și antreprenorială, de aceea am început să merg la foarte multe cursuri și competiții, pe care în mare parte le și câștigam. În 2011 mi-am făcut prima firmă, în broker de asigurări și atunci am început să câștig și mai mulți bani, eram independent. Tot ceea ce câștigam investeam, cheltuiam, dar nu-mi puneam bani de-o parte. Mă motiva foarte mult recunoașterea, mai mult decât banii și asta m-a făcut să trag tare și să îmi doresc să fiu numărul 1 în tot ceea ce fac”.

De la idee la…business de succes

În 2014, în urma unei probleme medicale, hernie de disc, după multe ședințe de recuperare nu și-a revenit și a început să facă X-body. „După câteva ședințe de X-body mi-am revenit cu spatele, ceea ce m-a făcut să vreau să deschid un business cu așa ceva și chiar dacă nu aș fi avut clienți, măcar îmi ajutam prietenii. Și așa a luat naștere Fit4You, pe 15 august, 2014. 

Nu am avut un plan, am mers pe instinct. Prima investiție în business a fost de 10.000 de euro, când am cumpărat un aparat de X-body, mi-am deschis o sală, mi-am luat 2 antrenori. Deși nu aveam experiență în business, după 3 săptămâni nu mai aveam locuri, trebuia să programez clienții cu 2-3 săptămâni în avans și-atunci a trebuit să mai cumpăr un aparat, pe care l-am cumpărat din ce câștigasem în cele 3 săptămâni”.

Pentru că au început să apară multe centre de X-body, a decis să deschidă un centru de remodelare corporală și a cumpărat cele mai performante aparate de remodelare corporală pentru că a avut în plan să facă cea mai bună clinică de remodelare de pe piața din România. „Nu m-am gândit niciodată la bani și asta cred că m-a ajutat să cresc foarte mult pentru că nu am muncit niciodată pentru bani și succesul vine atunci când nu alergi după ei. Banii sunt doar un mijloc și m-au ajutat să mă dezvolt pentru că am investit, am avut curaj, ambiție, voință și am vrut să fiu diferit”.

Pași de parcurs când vrei să îți faci un business

Primul pas este ideea de la care pornești, apoi sunt trei elemente esențiale pe care trebuie să le bifezi și fără de care nu poți să-ți faci un business și succesul e aproape garantat:

1.să te pricepi

2.să fie ceva ce îți place

3.să existe cerere pe piață

Cum îți găsești motivația când apar piedici?

„Mă ambiționez să merg mai departe pentru că îmi dau seama că am niște oameni care depind de mine care au pus suflet în tot ceea ce fac și sunt responsabil față de ei. Cu fiecare eșec ești mai aproape de reușită, asta am învățat în vânzări”.

Recomanzi investițiile mari la început?

E bine să testezi la început să vezi dacă te îndrepți în direcția potrivită și să o iei pas cu pas, nu poți să urci zece trepte din prima, trebuie să iei treaptă cu treaptă. În orice start-up e foarte important începutul. Dacă îl faci cu motoarele turate la maxim pe parcurs îți va fi mult mai simplu. Să ne imaginăm un avion care decolează: la început, când decolează, turează la maxim totul, ca după ce ajunge în aer, la înălțimea de croazieră doar plutește. Cum ar fi să meargă doar cu jumătate din viteză când vrea să decoleze, așa e și în business”.

„Nu poți reuși de unul singur”

Întotdeauna ai nevoie de oameni, ne spune Mircea. Cel care încearcă să facă de unul singur totul este un fel de angajat în propriul business. Nu asta e ideea, cea mai mare greșeală la început e gândul că nimeni nu poate să facă cum fac eu. Trebuie să găsești oameni potriviți pe care să îi delegi, chiar mai buni ca tine. Important e cum să știi să-i atragi lângă tine și cum să-i faci să rămână lângă tine”.

Mircea Brânzei, antreprenor, owner Fit4You și Fit4You Delivery

 

 

 

Simona Stanoi
No Comments

Leave a reply