To top
22 nov.

Petele dentare – ce sunt si cum scapi de ele

Cu totii ne dorim o dantura frumoasa si, cu toate ca ne preocupa acest aspect, este posibil sa nu avem mereu rezultatele dorite. De exemplu, petele pigmentare pot fi unul dintre motivele care ne impiedica sa zambim cu gura pana la urechi ori de cate ori cineva face o gluma buna sau in cele mai fericite momente ale vietii. Ce e de facut in acest caz ne spune medicul stomatolog Vlad Sraer.

 

De ce apar petele dentare?

 

„Petele dentare pot fi de doua tipuri: intrinseci si extrinseci. Cele extrinseci apar din cauza alimentelor, bauturilor, tigarilor si medicamentelor orale consumate. Bauturile carbogazoase colorate, cafeaua sau ceaiul isi depun pigmentii pe suprafata dintilor si, in lipsa unui periaj corespunzator, acestea se impregneaza in timp. Petele intrinseci apartin perioadei preeruptive a dintilor si pot aparea din cauza unei amelogeneze (procesul de formare a smaltului dentar), dintilor devitali sau a unei dentinogeneze (formarea progresiva a dentinei) imperfecte, a fluorozei ori a tetraciclinei. Un alt factor care duce la aparitia coloratiilor dentare poate fi si obturatia din amalgam, care in timp creeaza o coloratie gri imprejurul sau”, spune dr. stomatolog Vlad Sraer.

 

Cum prevenim si indepartam petele dentare?

 

Petele extrinseci pot fi prevenite destul de usor, printr-un periaj corespunzator, iar in cazul in care au apucat deja sa se depuna pe dinte, ele pot fi eliminate prin detartraj, periaj, airflow sau printr-o procedura de albire dentara. Daca avem cazuri in care fisurile si imbatranirea dintilor prin retragerea camerei pulpare duc la ingalbenirea dintilor ori cei care nu mai sunt vitali au capatat, de asemenea, o matitate si s-au inchis la culoare, petele dentare pot fi indepartate prin efectuarea unei albiri profesionale, interne sau externe, dupa obturatia de canal.

 

Sunt fatetele dentare o solutie?

 

Da, pot fi o solutie permanenta de combatere a petelor dentare. Motivul? Ceramica nu se pateaza. Fatetele dentare sunt o solutie de durata atat functionala, cat si estetica. In urma unui consult, impreuna cu pacientul, alegem cea mai buna varianta care i se potriveste, de la caz la caz.

dr. stomatolog Vlad Sraer, House of Beauty Clinic

Simona Stanoi
No Comments

Leave a reply