Din ce in ce mai apreciate, fatetele dentare iti pot schimba total zambetul, insa despre ele exista si o serie de mituri care te pot influenta in alegerea lor. Care dintre acestea sunt adevarate si care sunt false am aflat de preferatul vedetelor, dr. stomatolog Jona Yousif.
1.Deterioreaza dintii naturali
Fals. Fatetele dentare nu se pun ca un moft, ci doar in cazul in care dintii au probleme de structura. Pentru pacientii fara nicio problema din punct de vedere estetic, desi sunt putine cazuri, exista fatetele care nu necesita slefuire. Acest lucru inseamna ca nu atingem dintele, fateta se pune direct si atunci, repet, corectam doar din punct de vedere estetic. In situatia in care dintii sunt deja cu probleme – fracturi, decolorari sau smaltul este foarte subtire, atunci cel mai recomandat este sa acoperim dintele cu fateta, care este ca o folie protectoare, protejeaza dintele pentru a nu se deteriora mult mai rau.
2.Pot schimba muscatura
Adevarat. Acest lucru depinde de cazul clinic. Sunt anumite cazuri unde trebuie schimbata muscatura pentru a o corecta si atunci folosim un anumit tip de fatete dentare cu ajutorul carora acoperim o suprafata mai mare pe dintii laterali pentru a inalta ocluzia si pentru a modifica muscatura, dar in mod normal, daca muscatura este foarte buna nu schimbam nimic.
3.Cariile sunt depistate mai greu
Fals. Cand avem fatete, cariile sunt depistate mai usor pentru ca suprafata dintelui este acoperita de fateta, acolo fiind imposibil sa se formeze carii. Intre marginea care inchide fateta si dinte, daca este sigilata foarte bine acolo se formeaza rar carii, inspre deloc, doar daca pacientul nu are suficient de multa grija in ceea ce priveste igiena. Dar, in ce mai rau caz, cariile se pot forma in spate dintelui unde acesta nu este acoperit de ceramica, pentru ca este dintele natural.
4.Pot duce la retragerea gingiei in timp
Fals. In cazul fatetelor dentare nu apar retractiile gingivale, ci doar daca exista motive medicale. Cat timp sunt slefuite corect, marginea lor este la nivel juxtagingival, adica marginea de unde intram spre gingie, nu mergem sub gingie si acolo ne oprim cu fateta. Cand apare retractia gingivala se poate intampla dintr-o cauza fiziologica si aceasta nu poate fi stopata, deoarece asa este corpul uman, se resoarbe osul si daca se resoarbe osul se resoarbe si gingia se retrage. Asadar, retragerea gingiei este o consecinta care poate aparea din diverse cauze la dintii naturali, indiferent daca persoana are sau nu fatete.
5.Nu se pot aplica fara slefuire
Fals. Exista fatete care se pot aplica fara slefuire si exista fatete care necesita slefuire 0,1-0,2 mm si exista si fatete care necesita 0,3-0,5 mm. Alegem in functie de cazul clinic – cu cat dintii sunt mai drepti, cu atat slefuirea este minimala sau deloc.
6.Trebuie schimbate periodic
Adevarat. Fatetele dentare se schimba periodic, o data la 10-15 ani sau chiar 20 de ani, in functie de varsta pacientului sau daca apar probleme fiziologice precum retractia gingivala, pentru ca atunci dintii devin mai lungi, marginea se face galbena si atunci este necesar sa se schimbe fatetele. Dar ,de obicei,daca nu exista probleme, acestea nu se schimba.
dr. stomatolog Jona Yousif, House of Beauty Clinic
No Comments