În comparație cu anii precedenți, fațetele dentare au ajuns în topul preferințelor pacienților din întreaga lume și, de la an la an, numărul celor care au ales să le poarte a crescut considerabil. Deși îți pot schimba total zâmbetul, pentru a ști dacă ți se potrivesc, este recomandat să afli sfatul specialistului. Dr. Ayman Abboud ne-a dat răspunsul la cele mai importante întrebări, care pot veni în ajutorul tău și îți spune tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare.
Cui îi sunt recomandate fațetele dentare și cui nu se potrivesc?
Fațetele dentare se potrivesc oricui. Nu există o anumită tipologie corespunzătoare acestora. Ele sunt lucrate cu atenție în conformitate cu fizionomia și preferințele fiecarui pacient.
Ce defecte majore pot corecta fațetele dentare?
Fațetele dentare corectează, în primul rând, aspectul estetic al dinților: culoare, formă, spații, înghesuiri interdentare, etc. Oricare dintre acestea poate fi considerat un defect major, până în momentul în care pacientul se simte liber să zâmbească, fără nicio reținere.
Pot corecta și o mușcătură incorectă sau, în acest caz, doar aparatul dentar e de ajutor?
Fațetele nu sunt recomandate pacienților cu o mușcătură incorectă. În momentul șlefuirii reducem o suprafață cât mai mică de smalț pentru a putea aplica fațetele. Există și cazuri speciale, unde putem alterna între fațete și coroane dentare pentru rezolvarea acestei probleme.
Cum ar trebui să arate fațetele dentare perfecte din punctul dvs. de vedere?
Consider că nu putem numi un tipar al fațetelor perfecte. Există numeroase metode prin care putem determina, de fapt, fațetele perfecte pentru fiecare pacient în parte.
Ce se întâmplă în cazul în care apar carii sub fațetele dentare? Cum arată planul de tratament?
Adeziunea dintre fațete și dinte este intimă, fapt ce NU permite posibilitatea de a se crea carii sub acestea. Cariile se pot forma pe partea din spatele dinților, aceasta nefiind acoperită de fațete. Prin urmare, planul de tratament nu este diferit față de cel clasic.
Se recomandă schimbarea fațetelor după o anumită perioadă de timp, chiar dacă ele arată în continuare bine și dinții sunt sănătoși?
Nu este necesară schimbarea fațetelor la o perioadă determinată. Dacă pacientul nu prezintă niciun disconfort, funcționalitatea fațetelor este optimă și este mulțumit de aspectul lor, nu vom lua în calcul schimbarea acestora. În momentul în care aceste condiții nu mai sunt îndeplinite, inlocuirea lor cu unele noi reprezintă varianta perfectă.
Prin ce deosebește tehnica pe care o folosiți față de cea a altor medici?
Pe lângă detaliile tehnice realizate ca la carte, vizualizez o importanță deosebită vis a vis de relația cu pacienții mei. Este cel mai bun mod de a ajunge la rezultatul perfect pentru fiecare dintre ei.
Care sunt cele mai frecvente probleme întâlnite la pacienți și cum pot fi ele preîntâmpinate?
Pacienții se prezintă cel mai des în cabinet cu probleme cauzate fie de o igienă dentară incorect realizată, fie chiar de lipsa periajului. Toate afecțiunile cu care se prezintă sunt de fapt, consecințe ale acestor obiceiuri. Sunt și situații în car își periază dinții în mod agresiv și destul de frecvent, prezentându-se ulterior cu leziuni necarioase la nivelul smalțului.
Ce riscă cei care amână vizitele la stomatolog?
Vizitele la stomatolog nu trebuie să fie amânate, nu doar pentru a bifa profilaxia, ci și pentru a nu experimenta durere ulterior.
O vizită din timp te scutește de probleme, ori ajută la tratarea afecțiunilor incipiente.
De fapt, cu cât pacientul se prezintă mai tarziu la stomatolog, cu atât mai mult crește necesitatea anestezierii locale (leziunile carioase devin mai profunde, pacientul necesită o manoperă mai laborioasă și complexă).
Care sunt cele mai bune obiceiuri pentru a avea o dantură sănătoasă?
Cele mai bune obiceiuri pentru a avea o dantură sănătoasă încep cu o educație bine consolidată în ceea ce privește igiena orală și, bineînțeles, cu dorința pacientului de a avea un zâmbet fără probleme.
O bună relație medic-pacient este extrem de importantă pentru a urma un obicei benefic aparatului dento-maxilar. De asemenea, alimentația joacă un rol deosebit de important, pe lângă tehnicile de periaj bine puse la punct.
Dr. Ayman Abboud
No Comments