To top
27 iun.

Cele mai frecvente motive care determină apariția punctelor de grăsime

Inesteticele puncte de grăsime mici, galbene sau albe, care își fac apariția uneori, din senin, reprezintă chisturi de keratină care pot afecta persoanele de orice vârstă, inclusiv nou-născuții. Domnul doctor Laurentiu Vlădau, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat de ce apar aceste puncte, cum pot fi tratate și care este diferența dintre ele și acnee.

Deși la prima vedere pot fi confundate cu coșurile, punctele de grăsime au o structură mai fermă și apar în zonele de piele non-grase, de obicei pe față, pe buze, pe pleoape și pe obraji. Cu toate acestea, ele pot fi găsite și în alte părți ale corpului, cum ar fi pe spate și, desi de obicei nu provoacă mâncărime sau durere, pot cauza disconfort din punct de vedere estetic pentru unele persoane.

„Denumite milia în termeni medicali, aceste puncte sunt chisturi mici, cu dimensiuni de 1 până la 2 milimetri, care se formează atunci când celulele moarte ale pielii sau keratina sunt blocate sub piele. Pe lângă acest aspect, nu există alte simptome ale afecțiunii. În unele cazuri, pacienții simt senzația de mâncărime sau de disconfort, însă milia este diagnosticată prin aspect, fără a fi necesare alte teste speciale”, explică specialistul dermatolog.

Cauzele apariției punctelor de grăsime

Cea mai frecventă cauză a miliei adulte este folosirea produselor comedogenice – cele care conțin uleiuri, care pot interfera cu capacitatea pielii de a elimina celulele moarte.

„Produsele grase sau uleiurile aplicate la suprafața pielii și care provoacă obstrucția orificiului extern al glandelor sebacee și sudoripare sunt printre principalii factori care favorizează apariția acestor puncte albe. Iritația produsă de creme pe bază de derivați de vitamina A sau retinoizi și produsele pe bază de alcool pot avea și ele același efect. Transpiratia excesivă poate juca un rol important și ea în apariția milia, la fel ca și razele ultraviolete – observându-se că milia apare mai frecvent în cazurile în care pielea a fost afectată de soare”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădau.

„Problema poate fi identificată și la sugarii și bebelușii care transpiră excesiv, care au hormoni transferați de la mamă ce provoacă apariția de puncte albe, precum și la persoanele adulte care folosesc emoliente grase sau produse alcoolice iritante, adolescenții cu acnee, femeile adulte cu tulburări hormonale ce conduc la apariția acneei comediene a adultului”, a completat specialistul dermatolog.

Tratamentul recomandat în cazul punctelor de grăsime

Prima recomandare și cea mai importantă este evitarea lezării chistului la domiciliu din dorința de a scăpa de el, pentru a ne feri de riscul de infecție și apariția de cicatrici. Punctele superficiale pot dispărea chiar și în câteva zile, spontan sau după o exfoliere ușoară. Cele profunde nu vor dispărea, ci de cele mai multe ori rămân sub piele, nemodificate, pentru perioade lungi de timp. Procedurile efectuate în cabinele de specialitate sunt de preferat în aceste cazuri.

„Încercarea de a stoarce aceste chisturi va provoca leziuni ale pielii făra a putea elimina problema. Dacă afecțiunea nu trece de la sine în câteva luni și este deranjantă din punct de vedere estetic, cea mai bună soluție este sfatul dermatologului, care poate pune la dispoziție diferite opțiuni de tratament, de la folosirea laserului pentru a îndepărta punctele de grăsime, dermabraziune, peelingul chimic sau crioterapia”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Indiferent de tratamentul ales, îndepartarea miliei va necesita de obicei o incizie, mai ales atunci când chisturile sunt adânc sub suprafața pielii, fapt pentru care este indicat ca procedura să nu fie efectuată la domiciliu de către pacient. De obicei, în cabinetul dermatologic procedura este rapidă și fără durere, riscurile de cicatrizare fiind minime.

 

 

Simona Stanoi
No Comments

Leave a reply