Obținută din plasma sanguină umană, imunoglobulina poate salva vieți datorită anticorpilor conținuți care acționează ca un scut împotriva bolilor. Fie că este de origine animală sau umană, aceasta este folosită în imunoterapie în bolile infecțioase precum hepatitele A și B, varicelă, pojar sau zona zoster.
Neutralizează toxinele bacteriene
Unul dintre cele mai importante roluri ale imunoglobinei în organism este acela de a-l proteja împotriva toxinelor bacteriene, care pot favoriza apariția bolilor sau le pot agrava pe cele deja existente. În momentul în care o persoană a fost infectată sau a fost supusă la antigeni (substanțe străine), celulele plasmatice se activează, producând imunoglobuline care au rolul de a distruge microorganismele. Odată produs un anticorp împotriva unui antigen specific, data următoare când antigenul intră în organism, sistemul imunitar își amintește răspunsul său și va produce mai mulți anticorpi de același fel. De aceea, verificarea prezenței imunoglobulinelor specifice în sânge poate fi utilă în diagnosticarea sau în eliminarea infecțiilor sau a altor boli.
Informații folositoare găsiți și în acest video despre imunoglobulina.
Imunoglobulina, folosită în terapii
Recomandată în cazul afecțiunilor autoimune și inflamatorii, folosirea imunoglobinei ajută la sporirea duratei de viață a pacienților. Cum se obține? Din plasma a 3000-10000 de donatori umani sănătoși de care beneficiază apoi pacienții, a căror durată de viață crește considerabil. Se administrează fie intravascular, fie subcutanat, la recomandarea medicului. Deși este o terapie sigură, pot exista și reacții adverse, însă minore. Se va ține cont de antecedentele medicale și de factorii de risc precum vârsta, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau insuficiența renală și se vor respecta, de asemenea, doza și viteza de perfuzare, așa cum au fost recomandate.
În ce constă terapia cu imunoglobulină
Folosirea terapiei cu imunoglobulină poate avea o durată de câteva zile, efectul menținându-se apoi pe parcursul a câtorva luni. Atenție însă, imunoglobulinele nu trebuie confundate cu vaccinul. Înainte de a fi folosite, acestea sunt supuse unui proces de purificare, pentru a nu exista riscul de a transmite diverse boli celui care beneficiază ulterior de ele. Cel mai des sunt folosite în cazul pacienților al căror nivel de imunoglobine din sânge este ridicat, când organismul nu mai produce anticorpi sau în anumite afecțiuni ale sistemului nervos.
Diferiții anticorpi produși de celulele plasmatice sunt clasificați în funcție de izotip. Astfel, de disting 5 clase de anticorpi care au fost identificate la mamiferele placentare:
-IgG (se găsesc în corp în proporție de 75-80% în toate lichidele corporale, fiind de ajutor în cazul infecțiilor bacteriene sau virale)
-IgE (anticorpi cu un rol semnificativ în cazul alergiilor)
-IgD (există în cantități mici în organism, iar rolul lor nu este bine definit)
-IgM (regăsiți în sânge și în limfă în proporție de 5-10%, acest gen de anticorpi este produs în urma unei infecții, drept răspuns la aceasta)
Previne apariția bolilor
Injecția cu imunoglobulină este extrem de folositoare în cazul unei sensibilizări la Rh în timpul sarcinii, dacă Rh-ul gravidei este negativ, iar cel al fătului este pozitiv. Înjecția se face pe durata sarcinii, dar și după naștere, pentru a apăra fătul dintr-o viitoare sarcină. De asemenea, imunoglobulina poate preveni o serie de boli infecțioase precum rubeola sau hepatitele A și B și poate ajuta organismul pacienților care au o problemă genetică moștenită să producă proprii anticorpi. Totodata, testul de imunoglobulină poate fi folosit ca un ajutor în diagnosticarea imunodeficiențelor atunci când sistemul imunitar nu funcționează corect. O persoană se poate naște cu o imunodeficiență sau o poate dobândi în urma unei infecții, boli, malnutriție, arsuri sau ca efect secundar al medicamentelor. Medicii pot suspecta o imunodeficiență la un copil care prezintă infecții frecvente sau neobișnuite, așadar se pot folosi de acest test pentru o diagnosticare corectă.
Articole folositoare puteți găsi și pe blogul lui Florin Hozoc.
No Comments