To top
29 mart.

De la angajat la antreprenor

Drumul către antreprenoriat nu este unul ușor, dar este unul extrem de satisfăcător. Imaginează-ți doar cum ar fi dacă de mâine nu vei ma avea un șef, ci tu vei fi cel care va prelua frâile companiei, afacerii tale, etc. De la idee la practică este doar un pas, dar și multă muncă în spate. Raluca Petcu, owner al salonului Ad Beauty Bar, situat pe Calea Moșilor, una dintre cele mai consacrate artere bucureștene, ne-a povestit parcursul său profesional, de la angajat la antreprenor.

 

 

Ce te-a determinat să urmezi drumul antreprenoriatului?

Dorința de a avea ceva al meu, cu toate că nu aveam un plan concret. Declicul a fost atunci când eram la fostul loc de muncă și mi-am dat seama că aș putea să îmi fac eu un salon, pentru mine, să fiu propriul meu șef. Mi-am dorit tot timpul să am business-ul meu, chiar și atunci când eram angajată. Nu am avut curaj să încep din prima pe acest drum pentru că am considerat că nu aveam suficient de multă experiență. Întotdeauna, înainte să te apuci de un business trebuie să ai o bază, trebuie să începi de undeva, să fi lucrat în acel domeniu pe care ți-l dorești, ca să poți să-ți dai seama dacă este pentru tine sau nu.

 

Care au fost cei mai grei pași pe care i-ai întâmpinat la început?

Lucrul cu oamenii, mă refer la clienți pentru că trebuie să intuiești foarte bine nevoile lor, chiar și atunci când nu le exprimă. Se mai întâmplă și situații în care ajung persoane în salon cu un bajag de informații în spate, culese ori de pe net, ori din alte părți, care de multe ori sunt eronate. Dar noi, cu răbdare și deschidere, le spunem pas cu pas, în mod real, toate informațiile de care au nevoie și care să le fie realmente de folos.

Apoi, un alt aspect când te apuci de business, este momentul când te confrunți efectiv cu situații care îți sunt necunoscute, dar tu trebuie să mergi înainte și să prinzi totul din mers. Tu știi meserie, te bazezi pe treaba asta, dar în spate sunt mai mulți factori care influențează.

 

Ai avut vreodată teama că nu vei reuși?

Niciodată, sunt optimistă. M-am gândit în fiecare clipă că totul o să meargă. Indiferent cum, totul se va rezolva. Nu contează că este în ultimul moment.

 

Ce i-ai spune unui angajat care își dorește să facă tranziția către antreprenor?

Să lase toate fricile la o parte și să încerce. Ceea ce îți dorești trebuie să încerci să faci. Nu contează dacă eșuezi, o iei iar de la capăt. E important să visezi la ceva, să-ți dorești să ajungi  la ceea ce tu visezi și chiar să ajungi. Trebuie doar să vrei și să renunți la ceea ce te ține pe loc, precum credințele limitative: „eu nu pot”, „nu sunt în stare”, „e imposibil”.

 

Ce reprezintă conceptul Ad Beauty Bar?

Acest salon este un proiect de suflet prin care vreau ca fiecare femeie sau fiecare bărbat, de ce nu, să capete și mai multă încredere. Motto-ul nostru este acela că pe parcursul transformării trebuie oricum să te simți bine în pielea ta, să te iubești, dar să îți dorești în permanență să devii cea mai bună variantă a ta. Și să fii în competiție nu cu alte persoane, ci tu cu tine, cu tine, cea sau cel care ai fost ieri.

În sprijinul transformării venim în întâmpinarea celor care ne trec pragul salonului cu o serie de proceduri, cum ar fi: cele de remodelare corporală, servicii de manichiură/pedichiură, tratamente faciale și masaj.

Clientele noastre sunt deosebite, sunt femei cu profesii și hobby-uri diferite, dar care toate au același scop: să devină cea mai bună variantă a lor.

 

Ai avut mentori care te-au sprijinit pe acest drum?

Nu, nu am făcut nici cursuri sau altceva în acest sens, m-am autoeducat. M-am documentat în permanență și am învățat singură care sunt pașii pe care trebuie să îi faci atunci când pornești un business. În schimb, am avut-o alături pe Georgiana, nail artist la noi în salon și prietenă, care a fost lângă mine. Oamenii care au venit în echipă au fost de la început. Contează foarte mult să ai pe cineva care să te susțină. Nu neapărat financiar, pur și simplu să fie lângă tine cu un sfat, cu o vorbă bună.

 

Cum reușiți să veniți în sprijinul clientelor pentru a-și păstra motivația pe parcurs?

Dincolo de un serviciu de remodelare, să spunem, este și un soi de terapie 1 la 1 cu clientul nostru. Pentru că nu este suficient doar să te apuci, ci cel mai important, să și continui și să ai grijă să menții rezultatele pe care le-am obținut împreună. Un lucru valabil și aplicabil în orice aspect al vieții este să-ți dorești și să fii determinat.

 

Se termină visul unui antreprenor atunci când a pus pe picioare un business?

Niciodată, căci mereu vrei să avansezi, îți vin idei noi. În ceea ce ne privesțe, ne dorim să ne extindem, să aducem și partea de coafor în salon și să ne dezvoltăm cât mai mult. E important să nu rămânem niciodată la același nivel.

Simona Stanoi
No Comments

Leave a reply